Annons
Annons

Bästa tiden att ta sticklingar

Jag älskar att ta sticklingar av mina krukväxter, det finns inget bättre sätt att lära känna sin plantor på. Att man kan driva fram en identisk tvilling av sin favorit växt är häftigt, att det dessutom är billigt och klimatsmart är bara plus!

Annons

Nu när det är tidigt vår är det som allra bäst att ta sticklingar. Det finns ju tusen sätt att göra detta på, allt beror på vad du har för växt. De allra flesta växter sköter förökningen helt av sig själva, som elefantörat som skjuter upp små babyplantor bredvid moderplanta. Men också Crassulan som automatiskt slår rötter från avtappade grenar.

Det allra vanligaste sättet är att ta en toppstickling. Man skär då av toppen av en gren så att man får 4-5 blad på sticklingen. Skär precis ovanför ett blad. I bladvecket kommer sedan nya skott att växa ut inom några veckor.
Man kan skära, klippa eller bryta av sticklingen. Sen sätter man sticklingen direkt i jord eller i vatten, detta funkar för de flesta plantor men inte alla. Apsvans tillexempel trivs inte i vatten och behöver tvärtom torka ut för att de ska bilda rötter. Dra försiktigt av de små ”pärlorna” och lägg dom på ett tunt lager såjord, sticklingar gillar mager porös jord. Efter ett par veckor när ”pärlorna” börjar skrumpna bildar dom en ny liten planta, häftigt!

Ett bra trick för att får sticklingarna att ta sig snabbt är att sätta en glaskupa över krukan som skapar ett litet miniväxthus. Sticklingar gillar när det blir fuktigt och varmt då går det lite snabbare för plantan att bilda rötter och att växa till sig.

Mitt fönster fullt med bebisar!

DELA (77)
PINNA (5)

Kommentera

malinny

 

Efter 15 år i den hektiska modevärlden är jag nu bosatt i Malmö med mina tre barn. De senaste 10 åren har jag drivit en bokbar, Salotto42 i centrala Rom. Så vaknade vi upp för tre år sedan och kände att Rom inte längre var den ultimata staden att bo i för vår lilla familj, så vi bestämde oss för att flytta norrut! Vi köpte det äldsta och största renoveringsprojektet vi kunde hitta nära havet i Malmö, vilken resa det har varit!

Jag älskar nya utmaningar och jobbar med många olika projekt bland annat som stylist, inredare, och programledare för Svt´s Trädgårdstisdag. Gillar att fotografera, renovera, måla, yoga, laga rawfood, odla och en massa annat som gör livet underbart att leva.

Här delar jag med mig av det som får mig att må bra och det jag gillar, hoppas jag kan inspirera dig!

After 15 years in the hectic modelingbusiness, with a lot of traveling I now live in Malmö with my three lovely kids. Last 10 years I have run a bookbar, Salotto42 i Rome.

Then one day three years ago we woke up and realised that Rome was not the ultimate place for our little family to live and decided to change life, and go north! We bought a old, beautiful house just off the bridge from Copenhagen, near the cold sea of Malmö that needed a big facelift, what a challenge!

I´m always working on different projects, as a interior designer, stylist and programleader in Swedish television. I Love photography, interiordesign, yoga, raw food, gardening and all other beautiful things that makes life lovely to live! Here on the blog I will share all the things I love and the things that makes me feel good.

I hope i will inspire you!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar