Annons
Annons

Expedition Nord Norge del 1

IMG_5875

Jag har knappt hunnit landa efter vår händelserika resa genom norra delarna av vårt vackra grannland i väster. Bilderna gör inte naturen rättvisa, det är för stort och för vackert för att fånga på bild och måste upplevas live. Norge är ju så mycket mer än lusekoftor, skidåkning och mysost.

Här delar jag med mig några av guldkornen av vår resa längst Kystriksveiejn. Håll tillgodo!

IMG_0568

Vi flög med SAS från Köpenhamn via Oslo till Bodø. Första natten sov vi gott i de mjuka sängarna på Thorn Hotell i Bodø. Vi vaknade tidigt och laddade med deras enorma frukostbuffé innan vi gav oss ut på tur!

IMG_5612 (1)

Vi körde söder ut längst Kystriksveien väg 17, och vilken väg sen…

Det blev otaliga stopp, så mycket fint att se och ta bild på. Det finns ett företag som heter just Kystriksveien som skräddarsyr din resa och har alla tips du behöver för att vara säker på att du inte missar något längst vägen. Våra favorit stop var Godøystraumen, Storvika och Braset.

IMG_5566

Vi stannade för att beundra virvlarna i  världens starkaste tidvatten strömmar, Saltrstraumen. Det finns till och med ett schema där man kan se när det är som starkast strömmar, kika här!

IMG_5582
IMG_5650

På väg mot Inndyr stannade vi och ät lax på Heimsjyen, en väldigt passande lunch inför nästa stop nämnligen Salmon Center Gilderskål. Här fick vi och barnen lära oss hur man odlar lax i Norge. Har man tur med vädret får man åka båt ut till odlingarna på havet.

IMG_5698

På eftermiddagen kom vi fram till färjan i Holand som skulle ta oss över till Glaciären Svartisen, här tog vi ryggsäckarna på ryggen och parkerade bilen.

IMG_0258

Vid foten av svartisen och glaciärsjön som bildats framför bodde vi i en liten mysig hytte. På kvällen käkade vi stekt Röding i fjällstugan Brestua med utsikt över den blå maffiga glaciären som är norges näst största.

IMG_0269

Morgonen därpå käkade vi en typisk norsk frukost i vår hytte, packade ner termosar och mackor i ryggsäckarna. Det var dags att bestiga Svartisen. Tänk på att ha ordentliga kläder och vandrarkängor som är vattentäta. På vägen upp är det ganska halt och blött, man klättra genom små forsar och passerar många bäckar! Nu kom vi ju inte ändan upp, titta och läs hur det gick här!

IMG_5718

Annons

IMG_5738

IMG_5819

Efter strapatserna uppe på Svartisen hälsade vi på de Svensk-importerade älgarna, Kiss a Moose.  IMG_0320

Efter att vi torkat upp våra blöta kläder framför brasan i hyttan tog vi båten tillbaka till Kystriksvei och körde norrut.

IMG_5899

Nära Saltstraumen Hotel där vi bodde ligger lilla stenåldersbyn Tuvsjyen. Här fick vi besöka en 10 000 år gamal boplats. Elisabeths som driver stället visade barnen hur man klädde sig, hur man bodde och en massa andra spännande saker !

IMG_6034

IMG_5903

Det bjöds på hembakta Kneip bullar och nyfiskad hälleflundra innan vi av oss ut på fjorden för att fiska upp vår egen fisk!

IMG_0378

Vilket äventyr, båten var snabb, fjorden full av fisk och vi såg även tumlare! Alla barn var överens om att detta var höjdpunkten på hela resan!

IMG_5975

IMG_0384

Vi drog up 10 stora sej fiskar och en liten torsk! Efter 4 timmar ute på fjorden med den mesta magiska solnedgången sov vi sen gott på Hotel Saltstraumen. Del 2 på  Norge äventyret fortsätter i morgon!

IMG_0361

För mer tips och information hittar du på Northern Norway.

Kika även in på Mias något mer utförliga guide, här och här!

serialsue-trial-1.regular

 

 

 

 

 

 

 

 

DELA (3)
PINNA (0)

Kommentera

malinny

 

Efter 15 år i den hektiska modevärlden är jag nu bosatt i Malmö med mina tre barn. De senaste 10 åren har jag drivit en bokbar, Salotto42 i centrala Rom. Så vaknade vi upp för tre år sedan och kände att Rom inte längre var den ultimata staden att bo i för vår lilla familj, så vi bestämde oss för att flytta norrut! Vi köpte det äldsta och största renoveringsprojektet vi kunde hitta nära havet i Malmö, vilken resa det har varit!

Jag älskar nya utmaningar och jobbar med många olika projekt bland annat som stylist, inredare, och programledare för Svt´s Trädgårdstisdag. Gillar att fotografera, renovera, måla, yoga, laga rawfood, odla och en massa annat som gör livet underbart att leva.

Här delar jag med mig av det som får mig att må bra och det jag gillar, hoppas jag kan inspirera dig!

After 15 years in the hectic modelingbusiness, with a lot of traveling I now live in Malmö with my three lovely kids. Last 10 years I have run a bookbar, Salotto42 i Rome.

Then one day three years ago we woke up and realised that Rome was not the ultimate place for our little family to live and decided to change life, and go north! We bought a old, beautiful house just off the bridge from Copenhagen, near the cold sea of Malmö that needed a big facelift, what a challenge!

I´m always working on different projects, as a interior designer, stylist and programleader in Swedish television. I Love photography, interiordesign, yoga, raw food, gardening and all other beautiful things that makes life lovely to live! Here on the blog I will share all the things I love and the things that makes me feel good.

I hope i will inspire you!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar