Annons
Annons

I min lilla, lilla värld av blommor

_MG_9838_Snapseed

Pimplar enorma mängder te, planterar om och tar nya sticklingar.

_MG_9691_Snapseed

Kanske är det nu jag mår som bäst, i höstsolen i ett tyst hus omringad av mina älskade palettblommor! Nu får min vårdande mammasida ge all den kärlek och omsorg som krävs i lugn och ro.

_MG_9823_Snapseed

_MG_9630_Snapseed

Att inreda med växter är inget nytt. Det är heller inget nytt att vi mår bra av att omge oss med växter. Ögat finner vila i det vackra, växternas naturliga livscykler ger en perspektiv på tid och tålamod. Det är också direkt hälsofrämjande genom att många växter fungerar som renare av gifter i inomhusluften.

Annons

_MG_9778_Snapseed

Jag älskar mina Palettblommor, och deras historia. Jag fick två sticklingar av min vän Mia på min födelsedag för två år sedan. Mia hade fått sin planta från Malin som i sin tur fått sin ifrån Aprillaprill Johanna.

_MG_9755_Snapseed

Vad som är så roligt med Palettblad är att dom enkelt kan förökas med sticklingar. Sticklingar kan tas från vår till sen höst. Klipp eller skär av en topp med ca 6 blad. Det understa bladparet nyps sedan bort.

_MG_9716_Snapseed

Den ”stam” som blir kvar brukar vara alldeles lagom, 7-15 cm. Enklast rotas sticklingen i vatten, men du kan också sätta den direkt i en liten kruka med såjord. Rötter brukar bildas inom två veckor.
Plantera i blom- eller plantjord när det finns ordentligt med rötter i vattnet, eller när den krukrotade sticklingen börjar få nya blad.
_MG_9640_Snapseed

När palettbladen börjar växa ordentligt så går det fort! Omplantering till större kruka kan behövas flera gånger under en säsong.

_MG_9743_Snapseed

Tänk på att den slutgiltiga storleken på krukan styr hur stor plantan kommer att bli, mina håller på att växa upp i taket!

_MG_9918_Snapseed

De behöver toppas för att grena sig bättre och det är viktigt att ta bort de blomknoppar som visar sig i bladvecken. Om blommorna tillåts slå ut så mattas ofta färgen på bladen och växten kan får ett skralt och trött utseende.

_MG_9925_Snapseed

Palettblomman vill ha mycket vatten, och visar det tydligt genom att bladen snabbt blir lite hängiga. Kort efter att den fått vatten visar den sitt tack genom att återta sin tidigare spänst. Ett praktiskt tips är att blanda i vattenhållande kristaller (SwellGel) i jorden.

_MG_9930_Snapseed

Ett annat tips är att sticka ner en självvattnade glasbehållare, funkar lika bra med en upp och ned vänd petflaska med några hål i botten. Då håller jorden sig fuktig längre och växten kan klara även mycket heta sommardagar utan att ständigt behöva springa och vattna!_MG_9900_Snapseed

_MG_9849_Snapseed

Nu är dom omplanterade och klara, ett tiotal nya sticklingar är satta i vatten och småplantorna har fått större krukor. Nu har jag små perfekta gå bort presenter och ett maffig fönster i en rosalila palett!

serialsue-trial-1.regular-1

DELA (134)
PINNA (73)

7 kommentarer

malinny

 

Efter 15 år i den hektiska modevärlden är jag nu bosatt i Malmö med mina tre barn. De senaste 10 åren har jag drivit en bokbar, Salotto42 i centrala Rom. Så vaknade vi upp för tre år sedan och kände att Rom inte längre var den ultimata staden att bo i för vår lilla familj, så vi bestämde oss för att flytta norrut! Vi köpte det äldsta och största renoveringsprojektet vi kunde hitta nära havet i Malmö, vilken resa det har varit!

Jag älskar nya utmaningar och jobbar med många olika projekt bland annat som stylist, inredare, och programledare för Svt´s Trädgårdstisdag. Gillar att fotografera, renovera, måla, yoga, laga rawfood, odla och en massa annat som gör livet underbart att leva.

Här delar jag med mig av det som får mig att må bra och det jag gillar, hoppas jag kan inspirera dig!

After 15 years in the hectic modelingbusiness, with a lot of traveling I now live in Malmö with my three lovely kids. Last 10 years I have run a bookbar, Salotto42 i Rome.

Then one day three years ago we woke up and realised that Rome was not the ultimate place for our little family to live and decided to change life, and go north! We bought a old, beautiful house just off the bridge from Copenhagen, near the cold sea of Malmö that needed a big facelift, what a challenge!

I´m always working on different projects, as a interior designer, stylist and programleader in Swedish television. I Love photography, interiordesign, yoga, raw food, gardening and all other beautiful things that makes life lovely to live! Here on the blog I will share all the things I love and the things that makes me feel good.

I hope i will inspire you!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar