Annons
Annons

Så tar du bäst hand om din fiolfikus

Malin persson 1653

Jag får så många mail och frågor om min älskade fiolfikus. 2016 var ”Malin Persson-fiolfikus” det som var det mest googlade på min analytics. Så himla kul att bli förknippad med en planta! Jag har tidigare skrivit om min fiolfikus, eller min Ficus Lyrata som den också heter, kolla in denna posten när jag tipsar om mitt bananskals-tricks. Fiolfikusen kommer från västra och centrala Afrika, och kan bli upp till 15 meter högt i naturen. Det finns två olika sorters fikusar att köpa, den mer buskiga varianten och den som är uppstammad. Det är samma art, dom bara växer på olika sätt. Det är lite av en investering och ett stort ansvar när man köper ett träd, det är mycket som ska klaffa för att trädet ska trivas och växa så jag tänkte dela med mig av mina bästa tips. Jag och min Ficus Lyrata är inne på vårt 5 år tillsammans så det verkar att funka ganska bra mellan oss!

Malin persson 1730

Det första du ska tänka på när du köper ditt träd är att inte köpa det mitt i vintern eftersom deras naturliga klimatet är tropiskt.  Att transportera en fiol och utsätta den för ett par minuter av kall luft-kan vara skadligt för deras hälsa.

Krukväxter lever ett längre och lyckligare liv om de har bra tillgång till vatten, och deras rötter kan fortsätta att växa och inte vara bundna i den svarta lilla plastkrukan man köper växten i. Plantera om ditt träd i en kruka som är gjord av ett motståndskraftigt material, som stengods, terrakotta, eller glasfiber som är 10-15 cm större i diameter än din Fiols plastkruka. Om man planterar i större krukor leder det ofta till övervattning, som är en no-no. Dräneringshål inte är nödvändiga men det är viktigt att lägga rätt sten i botten av din kruka, detta kommer att både skydda växtens rötter från överskott av vatten som sitter i botten på krukan och absorbera det. Jag rekommenderar lavastenar blandat med grus på grund av deras porösa egenskaper.

_MG_1736_Snapseed

Annons

_MG_1717_Snapseed

Jag vattnar min Fiol en gång i veckan, ordentligt. Jag väntar med att vattna tills jag känner att jorden börjar bli torr och släppa runt kanterna på krukan, då ger jag ca 2 liter vatten eftersom min kruka är ganska stor. En annan sak att komma ihåg nu på vintern är att luften blir mycket torr inomhus med värmen på, vilket är inte alls som i fiolens naturliga miljö. Jag duschar bladen ofta nu när det är som torrast men minst en gång i veckan året runt.

Fiolfikusen kräver starkt ljus, men inte direkt solljus. Jag har min stående nära ett stort fönster i söderläge, där mår den bra.  Fioler tar några veckor att acklimatisera sig till sina nya hem och fiolfikusen är lite svårare än andra krukväxter. Du kommer att kunna se ganska snabbt om din planta trivs enbart genom att se på dess blad. Ge din fiol lite extra uppmärksamhet tills du är säker på att den har justerats. Får ofta frågor om bruna/gula blad och blad som faller av. Här kommer mina bästa tips:

Blad som…

– Faller av – Vattna mer
– Blir bruna: Ge din planta mer solljus
– Vissnar: Vatten mer
– Blir gulaktiga eller ljusgröna : Vattna mindre

Bladen som blir brunfärgade är tyvärr permanenta på plantan, så när skadan är skedd kan det inte göras ogjort utan det enda är  att ta bort hela bladet.

MalinPersson1769

Var noga med att damma din Fiol ofta, dampartiklar hindrar din planta från att absorbera solljus. Att låta dammet sitta på Fiolens löv är samma sak som att sova med din makeup på. Du täpper till porerna och hindrar fotosyntesen, detta svälter din planta. Spraya din fiol med vatten och med hjälp av en dammvippa eller en mjuk trasa damma av bladen någon gång i veckan så håller du den ren och frodig.

Lycka till med era Ficus Lyrator nu!

serialsue-trial-1-1.regular-1

DELA (97)
PINNA (8)

2 kommentarer

malinny

 

Efter 15 år i den hektiska modevärlden är jag nu bosatt i Malmö med mina tre barn. De senaste 10 åren har jag drivit en bokbar, Salotto42 i centrala Rom. Så vaknade vi upp för tre år sedan och kände att Rom inte längre var den ultimata staden att bo i för vår lilla familj, så vi bestämde oss för att flytta norrut! Vi köpte det äldsta och största renoveringsprojektet vi kunde hitta nära havet i Malmö, vilken resa det har varit!

Jag älskar nya utmaningar och jobbar med många olika projekt bland annat som stylist, inredare, och programledare för Svt´s Trädgårdstisdag. Gillar att fotografera, renovera, måla, yoga, laga rawfood, odla och en massa annat som gör livet underbart att leva.

Här delar jag med mig av det som får mig att må bra och det jag gillar, hoppas jag kan inspirera dig!

After 15 years in the hectic modelingbusiness, with a lot of traveling I now live in Malmö with my three lovely kids. Last 10 years I have run a bookbar, Salotto42 i Rome.

Then one day three years ago we woke up and realised that Rome was not the ultimate place for our little family to live and decided to change life, and go north! We bought a old, beautiful house just off the bridge from Copenhagen, near the cold sea of Malmö that needed a big facelift, what a challenge!

I´m always working on different projects, as a interior designer, stylist and programleader in Swedish television. I Love photography, interiordesign, yoga, raw food, gardening and all other beautiful things that makes life lovely to live! Here on the blog I will share all the things I love and the things that makes me feel good.

I hope i will inspire you!Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar