Annons
Annons

Att inreda hållbart

Sponsrat inlägg

Det där med att skapa och inreda sitt hem hållbart är inte alltid så lätt, så jag tänkte dela med mig av ett par slides från min föreläsning jag höll förra veckan i Göteborg.

Den mest miljövänliga renoveringen är den som inte görs alls! Jakten på det perfekta köket, förhoppning om en värdeökning av bostaden…

Annons

Skälen till renoveringsivern i våra svenska hem är många och ganska komplexa. Men en sak är säker, det handlar inte alltid om nödvändiga reparationerFullt fungerande kök slängs ut efter bara några år för att luckorna har fel färg eller design. Badrum rivs ut för att kaklet har blivit otrendigt. Renoveringsivern har blivit enorm de senaste åren, och den är rejält påhejad i tv, tidningar, på bloggar och i sociala medier. Men varför är vi så måna om att göra om?

För de flesta är bostadsköpet den största affär man gör i livet och det medför en hel del stress. Många oroar sig för att inte få tillbaka de investerade pengarna vid en framtida försäljning. Därför vill man vårda, renovera och hålla fint i sin bostad men lika ofta handlar det om en strävan efter att passa in. Men jakten på det perfekta hemmet blir ofta en kortsiktig jakt på lycka så fundera en gång extra varför man egentligen renoverar, är det för en rådande trend eller ett behov?

Lär känna ditt nya hus/lägenhet

När är det byggt, finns här en historia, vad är det bästa med huset, hur kan jag framhäva det på bäst sätt vilka utmaningar står jag inför. En renovering kräver väldigt mycket planering. Tuna in i ditt nya hem och dig själv och ställ dig frågor som Hur vill jag använda mitt hem, Hur vill jag att det ska kännas, hur vill jag att det ska se ut? Rita upp, bolla ideer och sov alltid på saken innan du tar ett beslut.

Välj byggmaterial med omsorg

Tiderna förändras och det gör byggmaterialen också. Jag tror ingen ser plast och heltäcknings mattor som ett bra miljöval till våra hem.

Jag tror också vi är många som slitet med blod svett och tårar för att avlägnsa de där tjocka lagerna av plastmattor för att tillslut hitta ett vackert orginal plankgolv långt där under alla lager av plast. Många väljer man att plocka bort syntetmaterila för att det stör estetiskt

Vi väljer trägolvet framför plast för att det är vackrare men många glömmer att limmer, färger och fogmassor också innehåller ohälsosamma byggkemikalier, som också behöver ersättas av naturliga lösningar om man ska få ett boende, som inte bara är vackert utan också sunt.

Lagstiftningen inom bygg är slapp och tillåter en mängd byggifter att finnas på marknaden. Det är i dag helt upp till konsumenten att välja miljöriktiga och hälsosamma material, vilket kräver kunskap, intresse och ofta extra ansträngningar.

Vi kommer knappas sluta att konsumera så vi måste hitta andra vägar att göra det på. Det krävs att vi plockar fram kreativiteten, öppnar sinnet och lägger lite mer tid på att planera våra inköp. Och kanske är det just det som är det stora problemet för oss i detta samhället, det är inte pengarna som inte räcker till längre det är TIDEN!!! Tur att det finns företag som gör valen enklare för oss konsumenter – företag som satsar helhjärtat på hållbara, återanvända och ekologiska produkter. Tillsammans med dessa 4 företag hade jag en supertrevlig och inspirerande kväll med god mat och många intressanta diskussioner inom ämnet.

Echo of Gothenburg
Echo of Gothenburg är en inrednings- och livsstilsbutik med visionen att underlätta för den medvetna konsumenten att göra goda val för sig och för sitt hem.
Ett hållbart samhälle måste innebära en minskad konsumtion, men också att vi oftare väljer produkter som vi vet är tillverkade med människans och miljöns bästa i åtanke.
Alla produkter i butiken Echo of Gothenburg är noga utvalda för att passera ett kritiskt designöga, samtidigt som de ska uppfylla flera kriterier vad gäller material och tillverkning.

SKRYTA och Göteborgs Stadsmission
SKRYTA slow design – illuminating waste. Handgjorda lampor med hållbarhet i fokus, både miljömässig och socialt.
Av olika textila spillmaterial, både från industrin och från oss konsumenter, tillverkas lamporna i samarbete i Göteborgs Stadsmission.
Den hantverksmässiga produktionen bidrar till arbetsro, balans och den stärkande känslan av att vara del av något.

Wicked Design
Varje år dumpas otroliga mängder oljefat i havet. Wicked Design tar tillvara på råmaterialet från oljefaten och förädlar det till möbler genom gediget hantverk i Indonesien.
Wicked Designs möbler är designade i Sverige och genom ett tätt samarbete med tillverkaren gör de unika, gedigna möbler där varje möbel har sin egen prägel och identitet.
Wicked Design designar och tillverkar även möbler av gamla skeppsvrak som bl.a. blir till vackra stolar, bord, skåp och speglar.

Jag går igång på “Upcycling” som är en sammansättning av orden “recycling” och “up” som står för att man förbättrar kvaliteten på det man återvinner genom att förändra det på något sätt. Man kan också säga att upcycling handlar om att återanvända gamla prylar på nya sätt. Kanske inom helt oväntade användningsområden.

För mig har det blivit en kul grej. En utmaning.

Men man kan också välja att se det ur ett lite vidare perspektiv; Vi kan inte fortsätta att konsumera på det sätt vi har gjort hittills. Jag ser upcycling-rörelsen som ett uttryck för en vilja bort från slit och släng-samhället. Jag vet –  miljön kommer inte att räddas för att jag syr om barnens gamla brallor till soffkuddar men vi kan skapa en trend som även de stora kedjorna kan haka på och då kan det göra skillnad. Om inte annat så för att symboliskt markera ett steg bort från synen att jordens resurser aldrig kan ta slut.

(0)
DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

malinny

 

Jag brinner för personlig och tidlös inredning. Jag vill dela med mig av det som inspirerar mig, trädgårdsprojekt, vacker inredning, spännande resor och en hållbar livsstil som sätter guldkant på vardagen. Välkomna till min blogg!

Ni hittar mig även på:

Instagram:
@themalinperssonAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar