Annons
Annons

Lupiner

Jag älskar våren och alla härliga helgdagar som sprängs in i maj och juni. Idag känns det lite som Lördag mitt i veckan för vi firar Sveriges nationaldag och det fina namnet Gustaf.

Fick en bukett lupiner av min vän som står så fint i mitt vardagsrum denna sköna Tisdag.

Lupiner är en av mina favorit blommor, älskar dess majestätiska form och att den praktiskt taget kan överleva vart som helst, inte minst vid vägkanter!

Tänkte plantera lite Lupinfrön i trädgården och har googlat lite för att veta hur man ska går till väga. Lärde mig att Lupiner är ärtväxter, och som alla andra sådana så lever de i symbios med kvävefixerade bakterier som finns i rötterna. Det är bakterier som har förmåga att binda luftrens kväve och göra kvävehaltiga näringsämnen av det. Att odla ärtväxter, inklusive lupiner är alltså rena jordförbättringen!

Nu är det så att för att lupinerna ska trivas så måste de ha tillgång till bakterierna. Att plantera lupiner med jordklump brukar vara helsäkert, för då följer det ju med jord som har den nödvändiga bakteriefloran. Inte riktigt lika bra, men det fungerar, är att när man sår blanda jorden med ett spadtag jord från en plats där det växer lupiner. Men även frösådderna brukar nog ändå lyckas bäst om man samtidigt planterar en etablerad lupinplanta intill.

Har man väl fått in lupinerna i trädgården så går de i allmänhet inte att hejda! Dessutom trivs lupiner bäst på mager mark, de gör ju som sagt en del näring själva med hjälp av sina bakterier. Det räcker ju med att se var lupinerna förvildas mest – längst vägkanter! Jag tror dom kommer att trivas riktigt bra nedanför min gräsmatta. Vi får väl se nästa år om jag kommer lyckas att anlägga en vild, färgsprakande Lupinrabatt här hemma hos mig.

Annons
(0)
DELA (0)
PINNA (0)

4 kommentarer | Translate

malinny

 

Jag brinner för personlig och tidlös inredning. Jag vill dela med mig av det som inspirerar mig, trädgårdsprojekt, vacker inredning, spännande resor och en hållbar livsstil som sätter guldkant på vardagen. Välkomna till min blogg!

Ni hittar mig även på:

Instagram:
@themalinperssonAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar