Annons
Annons

Rubus fruticosus- superbär i vår trädgård

För 4 år sedan fick jag två björnbärsbuskar av min kära syster, dom har växt till sig rejält och de sista två åren har vi fått stora skördar. Nu är årets björnbär äntligen mogna och dom var väl värda att vänta på.

Annons

Visste du att björnbär användes förr i tiden som medicinalväxt för att läka sår och infektioner. Björnbär är ett av de bären som innehåller flest antioxidanter, mer än till exempel jordgubbar, tranbär och hallon. De innehåller dessutom C-vitamin, E-vitamin, betakaroten och mycket kalium som har skyddande egenskaper mot cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Kärnorna i björnbär är lika nyttiga som fruktköttet då de innehåller bland annat omega-3-fettsyran alfa-linolensyra. Men för att komma åt detta måste dom tuggas eller mixas väl.

Det mörka färgpigmentet som finns inne i bäret (antocyaniner) är fulla med antioxidanter. Vi har superbär i trädgården helt enkelt!

Björnbären är jätte goda på gröten, i smoothie och även perfekta att göra sylt av. Jag och Milo slängde ihop världens enklaste sylt som varken behöver kokas eller kräver mängder socker..

3 dl färska björnbär
5 dadlar
2 msk vatten
1 msk agavesirap
1 msk chiafrön

Mixa bären, dadlarna, vattnet och agave-sirapen till en jämn smet. Rör i chiafröna. Häll upp i en glasburk och låt stå och tjocka till sig i kylen ett par timmar, klart!

 

 

(0)
DELA (0)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

malinny

 

Jag brinner för personlig och tidlös inredning. Jag vill dela med mig av det som inspirerar mig, trädgårdsprojekt, vacker inredning, spännande resor och en hållbar livsstil som sätter guldkant på vardagen. Välkomna till min blogg!

Ni hittar mig även på:

Instagram:
@themalinperssonAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar