Annons
Annons

Så lyckas du med dina jordgubbar

Hur lyxigt är det inte att kunna tassa ut i trädgården på morgonen och plocka sina hemodlade jordgubbar?

Den allra bästa tiden att förbereda ett jordgubbsland brukar vara i slutet av juli, men butikerna är redan i maj fyllda av knoppande plantor så det går bra att börja redan då.

Annons

Bäst skörd får man när plantorna är två och tre år gamla. Första året är inte mycket att räkna med, och efter fyra till fem år byter man ut till nya plantor. Mina plantor är 3 år gamla så jag hoppas på stor skörd i år! Jag var en sväng på plantskolan och köpte några nya plantor för att föryngra mitt jordgubbsland lite. Jag har mixat olika sorters jordgubbar i mina pallkragar, jag kör på de mest ”tåliga” sorterna” Dania, Korona, Polka och Honeoye.

För att lyckas med jordgubbarna finns det en hel del saker att tänka på!

Plantera aldrig jordgubbar på en plats där det tidigare vuxit jordgubbar. Man brukar säga att den jorden är ”trött” och därför ger dålig tillväxt.
För att underlätta skötseln måste allt ogräs rensas bort noga innan man planterar. Var försiktig och gräv inte för nära plantornas rötter.
Tillför stallgödsel ett tag innan själva planteringen eftersom det ökar mullhalten och tillför näring.
Har du sandblandad jord underlättar du ogräsrensning och underlättar för rötterna att bre ut sig.
Då pH-värdet ska vara runt 5,5 till 6,5 är det bra att blanda i en del torv eftersom det gör jorden porösare och sänker pH-värdet.
Bäst skörd blir det om du odlar där det är lugnt, varmt och soligt.
Plantera med ett inbördes avstånd av 30-40 centimeter och ett radavstånd på minst det dubbla. Täck inte plantornas ”hjärta” med jord, då kan de få svårt att skjuta i höjden.
Ett gammalt och bra tips är att lägga halm under plantorna när jordgubbarna börjat komma. Halmen minskar nämligen risken att vatten stänker upp på bäret när det regnar, vilket i sin tur minskar risken för gråmögel.
I ett etablerat jordgubbsland bör vattning undvikas tills blomningen är över, och gödsling ske först när bären kommit. Annars går all näring upp i bladen. Däremot de nyplanterade måste vattnas ordentligt i början och sedan med jämna mellanrum tills de fastnat i marken. Självvattning ska man undvika, det gör mer skada än nytta.
Vill du snabba på tempot kan du täcka med fiberduk under våren, men så fort blomningen börjar ska den avlägsnas så bin och fjärilar kan pollinera. Annars blir det inte mycket kvar av skörden.

Drömmer om solvarma jordgubbar med mandelmjölk och kanel, mmmmm

Källa: Leva och Bo

(0)
DELA (32)
PINNA (0)

Kommentera | Translate

malinny

 

Jag brinner för personlig och tidlös inredning. Jag vill dela med mig av det som inspirerar mig, trädgårdsprojekt, vacker inredning, spännande resor och en hållbar livsstil som sätter guldkant på vardagen. Välkomna till min blogg!

Ni hittar mig även på:

Instagram:
@themalinperssonAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar