Annons
Annons

Städar undan vad som är kvar av hösten!

_MG_6969_Snapseed

Jag kunde inte blunda för alla löven som legat som en tjock matta över trädgården, lite för länge, så idag hände det! Ett enormt kraftryck som resulterade i 22 säckar med tunga, blöta löv och tre blåsor i handflatorna.

Annons

Visst är det härligt med trädgård!

_MG_7005_Snapseed

I lövhögen hittade jag 3 av årets absolut sista äpple, söta och kalla som ett litet minne av sensommaren. Jag har tänkt  mycket på framtiden de senaste dagarna, grubblar och funderar. Både spännande tankar på jobb, projekt, resor och drömmar men också lite tunga funderingar. Ibland känns det som jag kör fast och fokuserar på fel saker. Blir frustrerad när inte svaren på hur jag ska komma vidare kommer till mig,

Jag har många frågetecken som behöver rättas ut och det som brukar hjälpa mig bäst när jag känner mig vilse är just trädgårdsarbete. Gärna monotont, systematiskt sådant!

_MG_7002_Snapseed

Det är inte bara jag som är lite nere, min gräsmatta ser inte heller särskilt glad ut! Löven har lämnas kvar på gräsmattan för lång tid och då tränger ljuset inte ner vilket leder till de torra, bruna fläckarna och all mossa i gräsmattan.

På vintern kan gräsmattor lida av att den blir för blöt, de låga temperaturerna och brist på solljus. Gräsmattor behöver därför ordentlig omvårdnad och tillsyn innan kylan sätter in. När löven faller på hösten bör de regelbundet krattas bort. Klipp gräset en sista gång omkring slutet av oktober eller innan frosten kommer. Se till att gräset inte blir kortare än 5 cm eftersom längre gräs bättre kan utnyttja det minskade solljuset. Det ger bättre motståndskraft mot ogräs och mossa.

Att använda höstgödning kan också vara bra. Höstgödning har oftast en låg kvävehalt och högre halter av kalium. Den ökade kaliumhalten stärker gräset och gör det mer froståligt. Traditionell gräsmattegödsel bör inte användas på hösten eftersom den innehåller högre kvävehalter som får gräset att växa snabbare, vilket i sin tur gör gräset mindre motståndskraftigt mot frost.

_MG_6992_Snapseed

Jag har förstås en hel lista på mindre jobb som också måste göras, jag är lite sen på det men bättre sent än aldrig!

• Rabatter, rosor och andra frostkänsliga växter ska täckas över med ris och löv eller lindas med bubbelplast.

•Kolla så att jag skördat allt i odlingsbäddarna!

•Vänd all jord i odlingsbäddarna så återhämtar den sig bättre till nästa säsong

• Gräv upp sommarblommande lökar som dahlior och förvara dem i en låda med god luftväxling i källaren.

• Ta in krukväxter inomhus eller placera dem i skyddat läge.

• Stäng av vattenkopplingar, tomma kranar och bevattningsanordningar så att de inte skadas av is.

_MG_7040_Snapseed

Nu kan vintern och snön komma även till Skåne, jag tänker njuta av en välgörande paus från trädgårdsarbete!

serialsue-trial-1-1.regular-1

DELA (15)
PINNA (0)

2 kommentarer

malinny

 

Jag brinner för personlig och tidlös inredning. Jag vill dela med mig av det som inspirerar mig, trädgårdsprojekt, vacker inredning, spännande resor och en hållbar livsstil som sätter guldkant på vardagen. Välkomna till min blogg!

Ni hittar mig även på:

Instagram:
@themalinperssonAnnons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Annons

Laddar